Çarşamba, Temmuz 26, 2006

Wikipedia

2001 yılında hayata geçen internetin özgür ansiklopedisi Wikipedia bugün, 229 dili kapsayan bir bilgi ağına ve ingilizce versiyonundaki 1 milyon 270 binden fazla makale ile inanılmaz bir derinliğe kavuşmuştur.
Wikipedia'daki bilgilerin güvenilmez olduğunu iddia eden Britannica'ya cevap Nature dergisinden gelmişti.
Yine 2001 yılında hayata geçen Türkçe versiyonu Vikipedi de 27,500 makalelik bir genişliğe ulaşmıştır.
Muhakkak bilgi toplumu olmanın pek çok ölçütü vardır. Bir toplumun kendi dilinde yayınladığı blog ve wiki'lerin artık, en az kitap ya da gazeteler kadar önemli bir ölçüt olduğuna inanıyorum. İnternetteki bilgi kaynakları arasında en popüler adres haline gelen wikipedia ise ölçüt konusunda neredeyse adaydan öte bir standard olmuştur.
Gelişmiş toplumlarda bireyler, sahip oldukları bilgiyi paylaşmayı bir sosyal sorumluluk kabul ediyorlar. Herkesin ortaklaşa yazabildiği wikipedia ise birkimlerimizi gelecek nesillere aktarabileceğimiz oldukça iyi bir ortam.
Gelişmiş ülkelerin yakaladığı 1000 kişi başına 5 makale, Türkiye için de heyecan verici bir hedef olmalıdır. Vikipedi'nin bugünkü 27,500 makalelik hacmine bakarak 350,000 makalelik bir hedef sanki umut kırıcı gibi görünebilir fakat İnternet Mahir'i, dünyanın ilk büyük spammer'ı Serdar Argıç'ı ve yine dünyanın en ünlü 10 hacker'ı arasında 4.lüğü yakalamış olan İskorpitx'i, yaratmış olan Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu potansiyele fazlasıyla sahip olduğuna inanıyorum.

Etiketler: , ,

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home